28.10.2020

Oletpa työssä tai vapaalla – liitto turvaa selustasi

Liiton tarkoitus ja merkitys korostuvat ennen muuta arkisessa aherruksessa, työpaikalla. Työelämän katkoksissa työttömyyskassa maksaa sinulle ansiopäivärahaa, liikkuvuusavustusta tai vuorottelukorvausta.

JHL:n tärkein tehtävä on neuvotella jäsenilleen työehdot. Työ- ja virkaehtosopimuksissa päätetään esimerkiksi palkankorotuksista, työajasta sekä oikeus vuosi- ja sairauslomaoikeuksista. JHL solmii lähes sata työ- tai virkaehtosopimusta muun muassa kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa työskenteleville.

Neuvottelujen lisäksi kehitetään esimerkiksi työehtosopimuksia, hoidetaan edunvalvontatilanteita, tehdään asiantuntijatyötä ja vaikutetaan.

Luottamusmies on paljon vartija

Työpaikkasi tai oman yhdistyksesi JHL:läinen luottamusmies tai pääluottamusmies varmistaa, että työssäsi ja työpaikallasi noudatetaan sovittuja pelisääntöjä. Luottamusmiehen puoleen voit aina kääntyä, kun eteesi tulee jokin työsuhteeseen tai työn tekemiseen liittyvä pulma.

Luottamusmiehesi valvoo työ- ja virkaehtosopimusten toteutumista työpaikalla, tulkitsee sopimusten sisältöä ja neuvottelee tarvittaessa työnantajan kanssa.

JHL kouluttaa luottamusmiehet tehtäviinsä. Myös jäsenille on tarjolla monipuolinen valikoima työelämäkoulutusta. Koulutuksia järjestetään Helsingissä sijaitsevan JHL-opiston lisäksi eri puolilla maata ja myös verkossa.

Ei oppi ojaan kaada – eikä ainakaan liiton tarjoama koulutus

Liiton koulutuksissa saat valmiuksia esimerkiksi työssä jaksamiseen, oman ammattialasi ja taitojesi kehittämiseen sekä työsuojelu- ja yhdistystoimintaan.

JHL_opiston kyltti

JHL:n ammatilliset opintopäivät ovat ammatillista täydennyskoulutusta. Kannattaakin siis selvittää, huolehtiiko työantajasi kurssimaksustasi.

Liitto järjestää koulutuksia myös eri puolilla maata. Käy tutustumassa JHL-opiston kurssitarjontaan.

Laiton irtisanominen? Palkkasaatavia?

Toisinaan ongelmia ei saada ratkaistua työpaikkatasolla. Jos työsuhteeseen tai työhösi liittyvä ongelma äityy oikein vaikeaksi, on sinulla JHL:n jäsenenä mahdollisuus saada liitosta ilmaista oikeusapua ja lakimiehen palveluja.

Kun tietyt ehdot täyttyvät, voit saada liiton oikeusapua oikeudenkäynteihin, jotka johtuvat työ- tai virkasuhteesta tai toiminnastasi liitossa tai liiton jäsenyhdistyksessä.

Oikeusriidassa vastapuolena täytyy pääsääntöisesti olla työnantaja, esimerkiksi kunta, valtio tai seurakunta – eivät työtoverit tai esimiehet. Tyypillisiä riitajuttuja ovat laittomat irtisanomiset ja palkkausta koskevat riidat.

Oikeusapua haet oman luottamusmiehesi tai yhdistyksesi kautta.

Turvaa työttömyyden varalle

Liittyessäsi JHL:ään liityt myös Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassan jäseneksi. Olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, mikäli työssäoloehto täyttyy. 

JHL Työttömyyskassasta saat turvaa työelämän katkoksissa. Kassa maksaa sinulle ansiopäivärahaa, liikkuvuusavustusta tai vuorottelukorvausta.

JHL on vahvasti myös opiskelijoiden ja nuorten liitto!

Voit liittyä JHL:n opiskelijajäseneksi, jos päätoiminen opiskelusi tähtää työllistymiseen liiton edustamille aloille. Nuorilla on JHL:ssä myös oma vaikuttamisväylänsä, Nuorisofoorumi.

JHL:ssä sinun ei tarvitse pärjätä yksin opiskelijanakaan, ammattiliitto on tukenasi jo opintojen aikana. Opiskelijajäsenyys maksaa tasan nolla euroa.

Samalla liityt JHL:n työttömyyskassaan. Pääset käsiksi myös muihin jäsenetuihin. Järjestämme tapahtumia ympäri vuoden eri paikkakunnilla.

Yhdistykset ja aluetoimistot lähelläsi

JHL:llä on yli 500 yhdistystä eri puolilla Suomea. Kun liityt JHL:n jäseneksi, liityt paikalliseen yhdistykseesi. Yhdistys edistää edunvalvontaa ja ammatillista yhteistoimintaa työpaikallasi.

Yhdistyksen jäsenenä voit olla päättämässä, millaista toimintaa yhdistys järjestää, ja tehdä ehdotuksia työelämän ja työehtosopimusten parantamiseksi.

Sinua palvelevat ja auttavat JHL:n yhdeksän aluetoimistoa ympäri maan. Aluetoimistot ovat tukena sekä pulmatilanteissa että käytännön järjestelyissä sekä koulutuksissa.

Turvaa ja terveyttä

Työsuojeluvaltuutettu valvoo ja edistää työntekijöiden terveyttä ja jaksamista työpaikalla. Työpaikoilla vaaran paikkoja on erilaisia: puuttelliset varusteet, huonot työolosuhteet, kiusaaminen, liiallinen rasitus, työssä kuormittuminen.

Työpaikallasi työsuojeluvaltuutettu edustaa kaikkia työntekijöitä turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevissa asioissa. JHL:n jäsenenä saat ensiluokkaista koulutusta työsuojeluvaltuutetun tehtävään.

Vapaa-ajan etuja laidasta laitaan

Liiton jäsenyys merkitsee paitsi vankkaa tukea, turvaa ja tietoa tiukoissa työelämän tilanteissa, myös rahanarvoisia etuja vapaa-ajalle.

JHL:n jäsenet saavat jäsenetuina edullisia risteilyjä ja reittimatkoja. Monet hotellit ja kylpylät sekä järjestöjen omistamat majoituspaikat tarjoavat majoitusta kohtuuhintaan.

Teboil antaa JHL:n jäsenille alennusta bensiinistä ja dieselöljystä sekä voiteluaineista, autokemikaaleista, pesusta ja nestekaasun täytöstä.

JHL on vakuuttanut jäsenensä Keskinäinen vakuutusyhtiö Turvassa. Jäsenvakuutus sisältää matkustajavakuutuksen vapaa-ajan matkoille sekä tapaturmavakuutuksen pysyvän haitan varalle. Myös vakuutusyhtiö If tarjoaa vakuutuksistaan tuntuvia alennuksia JHL:n jäsenille.

Loman tarpeessa? Tuettuja lomia voit hakea lomajärjestöiltä Hyvinvointilomat ry:ltä ja Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry:ltä.

Liitto tarjoaa jäsenilleen ja yhdistyksilleen edullisesti useita lomanviettopaikkoja, mökkejä ja lomaosakkeita ympäri Suomea. Monilla yhdistyksillä on lisäksi omia paikkoja.

Saat lisäksi alennusta useista kello- ja korumyymälöistä sekä lehtitilauksista.

Livohka on JHL:läisten oma lomapaikka Posiolla.